1.6 Beta 1

New releases and announcements from George and the staff.
User avatar
catfighter
Militia Commander
Militia Commander
Posts: 466
Joined: Fri Nov 08, 2013 5:17 am
Location: Laughing manically amidst the wreckage of the Iocrym fleet.

Tue Mar 31, 2015 3:57 pm

Utterly stunning! :D I ran through a few systems and I'll try the Battle Arena later, but absolutely amazing graphics!

I ran a mission for a commonwealth slum in St. Kat's that asked me to destroy "something that had been attacking us", so I zoomed out in map view and...nothing. No target indication. I waited 10 minutes and nothing flew up to attack the station. I destroyed a couple of random bases and buzzed through ST. Kat's. Still nothing. I'm thinking the enemy was destroyed on the way over and this wasn't registered, but I'll wait a few minutes more before giving up on their phantom menace.
Last edited by catfighter on Tue Mar 31, 2015 9:12 pm, edited 4 times in total.
Behold my avatar, one of the few ships to be drawn out pixel by pixel in the dreaded... Microsoft Paint!

Day 31: "I have successfully completed my time reversal experiment! Muahahaha!!!"
Day 30: "I might have run into a little problem here."

PM
Fleet Admiral
Fleet Admiral
Posts: 2241
Joined: Wed Sep 01, 2010 12:54 am

Tue Mar 31, 2015 4:24 pm

Maximum seems to run fine on my three year ago i5 computer with four cores and no gpu, although load times are somewhat longer than before.

Some of my mods spit error messages in 1.6; I will troubleshoot when I can.

Some bugs I noticed when trying to update Star Castle mod.
* Saves do not load if POV is not set to the playership.
* BackgroundID="0" in SystemType does not seem to work - mod will not load at all. (Wanted to try for that old-school retrogame feel.)

Feature suggestion: Way to lock POV to non playership object after (insurance-like) respawn. I tried to set POV during the respawn event, but it does not work. It automatically sets it to the playership, and there is a noticeable one tick delay when I correct this in a delayed event elsewhere.

Question: Is there any way to detect what resolution a player is using in the game? (I want to adjust distances and shot speed depending on player's screen size.)

EDIT: One more bug: (sysCreateShip ...) returns an error if one of its devices has a non-standard category. For example, a ship has a missile defense device with category="weapon", and (sysCreateShip ...) returns an error. The ship is spawned, but the rest of the function after sysCreateShip is ignored.
Download and Play in 1.7 Beta...
Playership Drones v7 (Beta): Acquire and command almost any ship in Stars of the Pilgrim or Eternity Port.
Drake Technologies (Alpha): More hardware for combat in parts 1 and 2!
Star Castle Arcade: Relive classic arcade gaming in a new Transcendence adventure!
Godmode v3 (WIP): Dev/cheat tool compatible with D&O parts 1 or 2.

User avatar
Watch TV, Do Nothing
Militia Captain
Militia Captain
Posts: 724
Joined: Sun Feb 05, 2012 12:22 am

Tue Mar 31, 2015 7:05 pm

Are the Burak and Orkan series of missiles supposed to be so cheap? Burak500s cost less than individual Akan shells.

User avatar
catfighter
Militia Commander
Militia Commander
Posts: 466
Joined: Fri Nov 08, 2013 5:17 am
Location: Laughing manically amidst the wreckage of the Iocrym fleet.

Tue Mar 31, 2015 9:23 pm

I reduplicated in Eridani, so it's definitely a bug. Apparently, quotation marks are attacking and I'm just getting paid plural credits (could be 2000, or just 2 if they're feeling mean) to stop them. :lol: :roll:
1.6_Beta_Habitat_Mission_Error.jpg
1.6_Beta_Habitat_Mission_Error.jpg (165.77 KiB) Viewed 1822 times
Behold my avatar, one of the few ships to be drawn out pixel by pixel in the dreaded... Microsoft Paint!

Day 31: "I have successfully completed my time reversal experiment! Muahahaha!!!"
Day 30: "I might have run into a little problem here."

NMS
Militia Commander
Militia Commander
Posts: 400
Joined: Tue Mar 05, 2013 8:26 am

Tue Mar 31, 2015 10:05 pm

I like the new dockscreens too, but it's a bit odd that the borders just end at the title bar. That bar could use a border so it doesn't look like it's stuck on overlapping the rest of the screen.

User avatar
AssumedPseudonym
Militia Captain
Militia Captain
Posts: 962
Joined: Thu Aug 29, 2013 5:18 am
Location: On the other side of the screen.

Wed Apr 01, 2015 1:54 am

 …Is the Svalbard Explorer supposed randomly to show up in the intro screen as of 1.6…? o.O
Image

My mods on Xelerus: Click here!

Of all the things I’ve lost in life, I miss my mind the least. (I’m having a lot more fun without it!)

PM
Fleet Admiral
Fleet Admiral
Posts: 2241
Joined: Wed Sep 01, 2010 12:54 am

Wed Apr 01, 2015 2:50 am

Non-weapon devices that have category="weapon" can be selected as a weapon, when they probably should not. Not only they do nothing for the player, but I suspect that is what causes error message when an NPC ship with such a device pre-installed gets spawned via (sysCreateShip ...)
Download and Play in 1.7 Beta...
Playership Drones v7 (Beta): Acquire and command almost any ship in Stars of the Pilgrim or Eternity Port.
Drake Technologies (Alpha): More hardware for combat in parts 1 and 2!
Star Castle Arcade: Relive classic arcade gaming in a new Transcendence adventure!
Godmode v3 (WIP): Dev/cheat tool compatible with D&O parts 1 or 2.

User avatar
AssumedPseudonym
Militia Captain
Militia Captain
Posts: 962
Joined: Thu Aug 29, 2013 5:18 am
Location: On the other side of the screen.

Wed Apr 01, 2015 3:57 am

 Adventure Outfitters still use the old dockscreen setup for the most part. Consequentially, it’s impossible to buy almost anything from them — weapons, ammo, shields, armor, or miscellaneous devices. The one I just found has a single lonely auton for sale.
Image

My mods on Xelerus: Click here!

Of all the things I’ve lost in life, I miss my mind the least. (I’m having a lot more fun without it!)

User avatar
Shrike
Fleet Admiral
Fleet Admiral
Posts: 2705
Joined: Mon Aug 17, 2009 4:27 am
Location: Scouting the borders of sanity (there's a lovely view of the abyss).

Wed Apr 01, 2015 9:25 am

AssumedPseudonym wrote: …Is the Svalbard Explorer supposed randomly to show up in the intro screen as of 1.6…? o.O
Real Men show up randomly in the intro screen.


....and Kate Morgental, apparently. She can duke it out with the 330M Mule swarms.


In terms of actual feedback: the new background effects make the black edges on the little "mylar" pieces that fly away from exploding ships look a bit ugly....while it shouldn't be a high priority, re-rendering these without the edging effects will likely make ship destruction look even cooler than it does right now.

This is actually a thing in general with stock (Ie: Truespace) rendered stuff, particularly older renders....it has a black edges around parts of it that blended in reasonably well in the old background system, but really, really doesn't in the new one. Wolfy's TSB ships tend to have the opposite effect....before they looked a little too 'clean'....now they fit in with the starscape rather excellently. The effect is most obvious on smaller stuff, so the big spectacular stuff mostly doesn't suffer too badly.

This release has been pretty fun so far, with relatively few issues (apart from the broken missions that everyone has). Between that and the fun ministry tickets I've been able to file today, it's been a nice evening.
Your friendly local genderqueer weapons designer & forum moderator. My pronoun is "They".

EditorRUS
Militia Lieutenant
Militia Lieutenant
Posts: 148
Joined: Tue Oct 30, 2012 6:30 pm

Wed Apr 01, 2015 8:05 pm

Just downloaded and played a bit. Decided to do a little speedrun without changing armor and stuff, only 1st system weapons and standard reactor.
And it crashed at Jiang's Star system.
Here's the crash log:
04/02/2015 00:38:14 --------------------------------------------------------------------------------
04/02/2015 00:38:14 Start logging session
04/02/2015 00:38:14 Graphics quality standard (balanced performance): 78 ms; 2 cores.
04/02/2015 00:38:15 Transcendence 1.6 Beta 1
04/02/2015 00:38:17 Loading news.
04/02/2015 00:38:19 All resources downloaded.
04/02/2015 00:38:22 Initializing adventure: Transcendence.tdb
04/02/2015 00:38:27 Created new game
04/02/2015 00:38:27 Starting new game.
04/02/2015 00:38:27 Unable to add ship order 2 to ship class 3001; no target specified
04/02/2015 00:38:27 Unable to add ship order 2 to ship class 3001; no target specified
04/02/2015 00:38:27 Unable to add ship order 2 to ship class 153003; no target specified
04/02/2015 00:38:28 Unable to add ship order 2 to ship class 153005; no target specified
04/02/2015 00:38:28 Unable to add ship order 2 to ship class 153005; no target specified
04/02/2015 00:38:28 Unable to add ship order 2 to ship class 153004; no target specified
04/02/2015 00:38:28 Unable to add ship order 2 to ship class 3001; no target specified
04/02/2015 01:01:28 Unable to continue due to program error.

program state: OnAnimate
program state: painting map
game state: in game


Please contact [email protected] with a copy of Debug.log and your save file. We are sorry for the inconvenience.

04/02/2015 01:01:32 End logging session

AdmiralZo
Militia Lieutenant
Militia Lieutenant
Posts: 157
Joined: Wed Feb 11, 2015 10:32 am
Location: Scouring Dantalion System for CSC Antarctica...

Thu Apr 02, 2015 10:15 am

I'm not sure what's happening here as I haven't been able to log in to the multiverse through Transcendence.exe for a few months now.

It keeps saying "Error from Multiverse: Invalid response from server at multiverse.kronosaur.com: Unexpected end of stream"

Even with the new 1.6 Beta 1 which I just downloaded.

Apart from that, I love the new look of the new commonwealth stations and various ships!

george moromisato
Developer
Developer
Posts: 2877
Joined: Thu Jul 24, 2003 9:53 pm
Contact:

Thu Apr 02, 2015 3:55 pm

AdmiralZo wrote:I'm not sure what's happening here as I haven't been able to log in to the multiverse through Transcendence.exe for a few months now.

It keeps saying "Error from Multiverse: Invalid response from server at multiverse.kronosaur.com: Unexpected end of stream"

Even with the new 1.6 Beta 1 which I just downloaded.

Apart from that, I love the new look of the new commonwealth stations and various ships!
Could you send me your Debug.log file so I can take a look?

Also, try one thing: in Settings.xml, there is an setting for <Hexarc> (under <Services>). Change the host parameter to "multiverse2.kronosaur.com" (instead of "multiverse.kronosaur.com"). Let me know if that works or not.

Lastly, do you have any kind of firewall or anti-virus software running?

NMS
Militia Commander
Militia Commander
Posts: 400
Joined: Tue Mar 05, 2013 8:26 am

Fri Apr 03, 2015 3:00 am

NMS wrote:I like the new dockscreens too, but it's a bit odd that the borders just end at the title bar. That bar could use a border so it doesn't look like it's stuck on overlapping the rest of the screen.
I realized that this has been the case for a while. The internal borders just make it stand out a bit more.

User avatar
Atarlost
Fleet Admiral
Fleet Admiral
Posts: 2391
Joined: Tue Aug 26, 2008 12:02 am

Fri Apr 03, 2015 7:15 am

catfighter wrote:I reduplicated in Eridani, so it's definitely a bug. Apparently, quotation marks are attacking and I'm just getting paid plural credits (could be 2000, or just 2 if they're feeling mean) to stop them. :lol: :roll:
I got this also. There was no mission target.
Literally is the new Figuratively

george moromisato
Developer
Developer
Posts: 2877
Joined: Thu Jul 24, 2003 9:53 pm
Contact:

Fri Apr 03, 2015 4:22 pm

Atarlost wrote:
catfighter wrote:I reduplicated in Eridani, so it's definitely a bug. Apparently, quotation marks are attacking and I'm just getting paid plural credits (could be 2000, or just 2 if they're feeling mean) to stop them. :lol: :roll:
I got this also. There was no mission target.
This is almost certainly caused by the seededRandom bug. This will be fixed in the next beta (which will come out soon...)

Post Reply